headerImage
Josse De Pauw, Collegium Vocale Gent . Muziektheater Transparant

Ruhe (dernière)

Josse De Pauw, Collegium Vocale Gent . Muziektheater Transparant
€25 (basis) / €20 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Rode zaal inleiding Pauline Driesen woe 31 okt . 19.15 uur . Rode Foyer
er is geen pauze
Na een succesvolle wereldtournee van vijf jaar kan u 'Ruhe' opnieuw en voor het laatst meemaken in deSingel. Het is een aangrijpend scenisch liedrecital dat brutaal onderbroken wordt door mensen die willen vertellen over hun vrijwillige aansluiting bij de SS in 1940. Hun zoektocht naar harmonie was voor hen destijds, net als voor de zangers nu, hun drijfveer.

In de loop van de jaren zestig voerden de Nederlandse kunstenaars Armando en Hans Sleutelaar gesprekken met mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakten van de SS. Armando en Sleutelaar tikten de opnamebandjes van hun interviews uit en lieten daarbij de vragen weg. Met als resultaat een aantal monologen van mensen die proberen te verduidelijken hoe ze dachten, wat ze voelden, waarom hun leven die bepaalde wending nam. Voortdurend achtervolgd door hun verleden blijkt het voor hen onmogelijk enige rust en harmonie te vinden.

Schuberts lied 'Ruhe, schönstes Glück der Erde' vormde niet alleen de inspiratiebron voor de titel maar ook voor het nieuwe werk van Annelies Van Parys. Haar muziek harmonieert wonderlijk met de beelden van David Claerbout.
"Ruhe is een voorstelling van ongewone schoonheid. Simpel, helder en emotioneel", aldus Knack bij de première in 2007.

Reacties (7)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Joris De Bruyne Schitterende voorstelling waar je middenin zit. Prachtige stemmen en sublieme vertolkingen !
3 jaren geleden
Marina De Coninkc Paul verkoopt één ticket voor de voorstelling van vanavond 31 oktober aan de ingang van de zaal in de Singel.
3 jaren geleden
pieter aan Monika Wenzky: indien je je ticket voor Ruhe nog hebt, wil ik het graag van je kopen. Bereikbaar op 0485/203615
3 jaren geleden
Monika Wenzky Ik heb een ticket te verkopen voor de voorstelling: Ruhe op 31 oktober
3 jaren geleden
Raymond Peutz Ik ben op zoek naar één en het liefst twee tickets voor de voorstelling van Ruhe op donderdag 1 november om 20:00 u. Indien u tickets over heeft, dan kunt u telefoneren naar: 0 4 9 8 - 7 3 9 3 6 4 waarna ik ze graag kom ophalen.
3 jaren geleden
Jan Valvekens De CD is getiteld "Schubertiade-Nachtmusik" gezongen door het Orpheon Ensemble, waarin dezelfde mensen als in de voorstelling meezingen. Er staat ook pianomuziek van Schubert op gespeeld door Jan Vermeulen.
3 jaren geleden
Els Davidse Ik ben op zoek naar muziekopnames van de voorstelling Ruhe. 5 jaar geleden heb de voorstelling bijgewoond tijdens het Zeeuws nazomrfestival. Mijn vader had ons toen net verteld over zijn keuze tijdens de 2e wereld oorlog voor de Waffenl SS. De verhalen maakten veel indruk maar zeker ook de muziek. Nu mijn vader 90 jaar wordt en wij toch een keer afscheid van hem zullen moeten gaan nemen, zou ik heel graag de muziek van Ruhe aan hem willen laten horen. Bestaan er muziekbestanden of CD'S met deze muziek?
3 jaren geleden
AUDIO
inleiding Ruhe
Download op je MP3 player
Persrecensies
121101 Ruhe
www.cuttingedge.be 1 november 2012 - Jan-Jakob Delanoye

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer theater