Le Concert Olympique . Jan Caeyers
Concerto voor piano en orkest nr 4 in G, opus 58 Ludwig van Beethoven
Symfonie nr 5 in c, opus 67 Ludwig van Beethoven , Ludwig van Beethoven
muzikale uitvoering Le Concert Olympique
muzikale leiding Jan Caeyers
piano Frank Braley
. Made in deSingel
€26, €22, €18 (basis) / €22, €18, €14 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe zaal inleiding Gert Haelterman . 19.15 uur . Blauwe Foyer
pauze ~ 20.40 uur
Dirigent Jan Caeyers geldt al jaren als Beethovenspecialist. In 2009 publiceerde hij een bestseller: een biografie over de Duitse meester waarvan ondertussen meer dan tienduizend exemplaren over de toonbank gingen. En vorig jaar gaf hij in deSingel zijn maidenconcert met het door hem opgerichte Le Concert Olympique. Samen met dit jonge internationale gezelschap legt hij zich vooral toe op muziek van Beethoven en andere klassieke meesters. Ondertussen lieten ze al verschillende keren horen dat een authentieke benadering een eigentijdse kijk op historische partituren niet in de weg staat.
In dit programma brengen Caeyers en zijn olympische musici onder meer Beethovens Vijfde Symfonie (1808) voor het voetlicht. In de partituur paart Beethoven een ongeëvenaard staaltje motivische verwerking aan een biografische inslag: het welbekende openingsmotief verklankt het noodlot dat in de jubelende finale wordt overwonnen.
In 1809 bestempelde de Allgemeine musikalische Zeitung het Vierde Pianoconcerto als "Beethovens meest bewonderenswaardige, unieke, kunstzinnige en complexe concerto ooit". Het werk plaatst de traditionele concertovorm in een nieuw perspectief en biedt solist Frank Braley alle ruimte voor virtuoze vingergymnastiek.
www.leconcertolympique.eu
Reacties (5)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

R.S. Eindelijk eens een pianoconcerto waar de nadruk lag op de piano die niet gedomineerd werd door het orkest .Ik zat op de zesde rij en zat in de zevende hemel. Dank aan de uitvoerders.
3 jaren geleden
Mertens E. Mooi concert, maar toch miste er wat grandeur, kracht bij de uitvoering van de 5de.
3 jaren geleden
E.Haustraete Interessante uitvoering: levendig en ritmisch. Pianist stond wel wat apart in uitvoering.
3 jaren geleden
Luc Teleurgesteld door dit concert. Te weinig dialoog tussen de piano en het orkest. Zij deden elk hun eigen ding. De pianist produceerde een klankvolume voor een veel grotere zaal. In de vijfde stond de dirigent soms te luisteren ipv te dirigeren. De musici werden er onzeker van. Allicht werd er te weinig gerepeteerd. Wel lof voor de inzet van de muzikanten. Zij verdienen een betere dirigent.
3 jaren geleden
Rene Virtuoos - 4de pianoconcerto - Frank Braley - en magistraal - 5de symfonie. Met recht en rede uitverkocht. Een meer dan waardige afsluiter van het "ken uw klassiekers" luik. Heb net vandaag mijn tickets voor het volgende seizoen ontvangen.... ik kijk er al naar uit.
3 jaren geleden
AUDIO
inleiding Le Concert Olympique / Jan Caeyers
Download op je MP3 player
Persrecensies
110527 Nieuw muziekseizoen in Antwerpen
De Bond 27 mei 2011 - Mirek Cerny

120229 Beethoven uit zijn tempel gehaald
Knack 29 februari 2012 - Peter Vandeweerdt

120425 Dankzij Beethoven en een gebroken vinger
Knack 25 april 2012 - Peter Vandeweerdt

120504 Beethoven als leidraad
Artsenkrant 4 mei 2012

120510 Frank Braley
De Tijd 10 mei 2012

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer muziek