Budapest Festival Orchestra - Iván Fischer
Tragische Ouverture, opus 81 Johannes Brahms
Symphonie espagnole in d, opus 21 Edouard Lalo
Sheherazade, opus 35 Nikolaj Rimski-Korsakov
muzikale uitvoering Budapest Festival Orchestra
muzikale leiding Iván Fischer
viool Renaud Capuçon
inleiding Jacques Van Deun . 19.15 uur . Muziekstudio
€46, €40, €34 (basis) / €40, €34, €28 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe Zaal deSingel Antwerpen
pauze ~ 20.50 uur
Voor zijn Budapest Festival Orchestra putte dirigent Iván Fischer uit de 'crème de la crème' van musicerend Hongarije. Een begaafde club dus, die al vele jaren een vaste stek heeft in onze Blauwe Zaal. Telkens opnieuw zorgen Fischer en zijn bende voor muzikale seizoenshoogtepunten.
Deze keert kiest het orkest onder meer voor werk van Edouard Lalo. Deze Franse violist en componist schreef met zijn veelgehoorde 'Symphonie espagnole' (1874) eigenlijk een Spaans vioolconcerto. Het werk staat bol van de stilistische vingerwijzingen naar het land van de tapas en flamenco. De Franse vioolvirtuoos Renaud Capuçon vertolkt de veeleisende solorol. Het wordt een waar genoegen voor u om een van de beste violisten van het moment mee te maken in een werk dat hem op het lijf geschreven is.
Nikolaj Rimski-Korsakov zocht de inspiratie voor zijn orkestsuite 'Sheherazade' (1888) verder oostwaarts. Meer bepaald in de vertellingen uit 'Duizend-en-één nacht', waarmee het meisje Sheherazade sultan Shariar nacht na nacht vermaakte en zich zo het leven redde.
Brahms' bekende 'Tragische Ouverture' (1880) vormt de smartelijke tegenhanger van zijn 'Academische Feestouverture' uit hetzelfde jaar. Het is een door en door romantische Brahms die in Fischer en zijn orkest de gedroomde vertolkers zal vinden.
www.bfz.hu
Reacties (4)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Lode Desager Deze avondwerd weer een topper in de klassieke concerten-reeks van de Singel. Het programma liet het beste vermoeden. Ivan Fischer en zij orkest brachten een zeer technisch-hoogstaande Tragische ouverture van Brahms. Renard Capuçon speelde Lalo subliem in een prachtige klankkleur op een uitstekend instrument. Het werd een overdonderend succes met taande ovaties! De Sherehazade van Rimski-Korsakov is een zo boeiend en kleurrijk geheel, en zeker als het Budapest Festival Orchestra dat brengt, dat het publiek over-enthoesiast de zaal verliet! Wij genoten...
2 jaren geleden
Hans Claerhoudt Ik heb nog een ticket voor het concert van woensdagavond.
2 jaren geleden
HEYRMAN, Rita Ben geïnteresseerd in één ticket. Heb je er nog eentje beschikbaar?
2 jaren geleden
Roeland Daems heeft iemand per ongeluk nog 1of 2 tickets over voor concert woensdag 7 maart met Ivan Fischer?
2 jaren geleden
AUDIO
inleiding Budapest Festival Orchestra
Download op je MP3 player
Persrecensies
110906 Muziekprojecten deSingel 2011-12
www.klassiek-centraal.be 6 september 2011

110928 deSingel steeds internationalere kunstencampus
De Morgen 28 september 2011

120303 Hongaarse durfal
De Morgen 3 maart 2012

1203 Renauc Capuçon
Staalkaart maart-april 2012

120314 Budapest Festival Orchestra in deSingel
In deSingel is het Budapest Festival Orchestra met Fischer in het gezelschap van de Franse violost Renaud Capuçon, solist in de Symphonie Espagnole van Eduard Lalo.

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer muziek