Vlaams Radio Orkest - Martyn Brabbins
Boston Concerto (Belgische creatie) Elliott Carter
Sonate voor cello en piano Elliott Carter
'Symphonia - Sum Fluxae Pretium Spei' (Belgische creatie) Elliott Carter
muzikale uitvoering Vlaams Radio Orkest
muzikale leiding Martyn Brabbins
cello Sonia Wieder-Atherton
piano Artur Pizarro
€20, €15 (-25/65+ €15, €10 / -19 jaar €8) Rode foyer
De Amerikaanse componist Elliott Carter (°1908) is één van de belangrijkste vernieuwers van de twintigste-eeuwse muziek. Zijn oeuvre karakteriseert zich door verregaande experimenten met tempoverhoudingen en texturen. Zijn symfonieën, concerti en sonates vergen technisch het uiterste van elke musicus, inspanningen die qua innovatie rijkelijk beloond worden. Zijn vroege werken zoals 'Pocahontas' (1939) en zijn Eerste Symfonie (1942) verwijzen nog naar zijn neoklassieke leermeesters Gustav Holst en Walter Piston. Vanaf de jaren vijftig ontwikkelde hij een hoogst eigenzinnige, compromisloze stijl. Hij is wellicht één van de laatste nog levende rasechte modernisten, én een vurig antagonist van het minimalisme. 'Boston Concerto' (2003) getuigt hiervan. In een interview met Geoffrey Norris van The Telegraph zei de zesennegentigjarige componist over de populaire trend van het minimalisme: "Het is de dood. Wanneer je een maat schrijft en die keer op keer herhaalt, houdt de muziek op iets met de componist te maken te hebben (...). Het betekent dat een persoon opgehouden heeft te leven. Het heeft niets te maken met muziek. (...) Ik denk dat één van de grootste problemen die we kennen dat soort alomtegenwoordige herhaling is, in reclame, in openbare systemen, en in politici die steeds hetzelfde zeggen. We leven in een minimalistische wereld, zo ervaar ik het. Zo denk ik erover. En die anderen die mogen denken wat zij denken."
www.vro-vrk.be
Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
Persrecensies
Vlaams Radio Orkest zoekt naar nieuw elan
De Morgen 22/05/2004 - Stephan Moens

VRO brengt geslaagde ode aan Elliott Carter
Elliott Carter is al 97 jaar, en hij slaagt er nog steeds in om te doen wat hij al vijftig jaar doet: toonaangevende en vernieuwende bijdragen afleveren aan de hedendaagse muziek.
De Standaard 16/04/2005 - Maarten Beierens

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer muziek