Danel Kwartet
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr 1 in F, opus 18 nr 1
viool Marc Danel , Gilles Millet
altviool Tony Nys
cello Guy Danel
ensemble Danel Kwartet
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr 11 in f, opus 95 'Quartetto Serioso'
viool Marc Danel , Gilles Millet
altviool Tony Nys
cello Guy Danel
Mieczyslaw Weinberg Strijkkwartet nr 13, opus 118 (Belgische creatie)
viool Marc Danel , Gilles Millet
altviool Tony Nys
cello Guy Danel
Mieczyslaw Weinberg Strijkkwartet nr 8, opus 66 (Belgische creatie)
viool Marc Danel , Gilles Millet
altviool Tony Nys
cello Guy Danel
Blauwe zaal
De zestien strijkkwartetten die Ludwig van Beethoven schreef, weerspiegelen niet alleen diens evolutie als componist, het zijn ook stuk voor stuk hoogtepunten van het genre. We openen de reeks op gepaste wijze met Beethoven's eerste strijkkwartet opus 18, en met zijn elfde, opus 95, een werk dat de luisteraar volledig onderdompelt in de eerder sombere zieleroerselen van de componist.
Daarnaast opteerden we voor de bij ons zo goed als onbekende joodse componist Moshe Vainberg (1919-1996). Hij schreef maar liefst zeventien strijkkwartetten. Geboren in Warschau, sloeg hij in 1939 op de vlucht voor de nazi's en vestigde zich in de Sovjet-Unie. In 1943 ontmoette hij Sjostakovitsj die erg enthousiast reageerde op Vainberg's eerste symfonie. Sjostakovitsj werd zijn mentor en opende voor hem een nieuwe muzikale wereld.
Vainberg's muziek bevat naast elementen van de joodse folklore, een muzikaal idioom dat erg verwant is aan dat van zijn leermeester. Toch is zijn stijl geen slaafse imitatie. Hij is krachtig en expressief, met de weidse gebaren van de Slavische ziel. Voor wie van strijkkwartetten én van Russische muziek houdt, is deze avond met twee Belgische premières van Vainberg's kwartetten beslist niet te missen.

Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer

meer muziek