headerImage
Caroline Melzer & Nurit Stark

Roundhouse Reverb (concert met videoprojectie en filmische installatie)

Caroline Melzer & Nurit Stark
'Kafka-Fragmente' voor sopraan en viool, opus 24 György Kurtág
sopraan Caroline Melzer
viool Nurit Stark
concept Isabel Robson , Susanne Vincenz
realisatie Isabel Robson , Susanne Vincenz
€22, €18 (basis) / €18, €14 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe zaal inleiding Piet De Volder . 19.15 uur . Blauwe Foyer
er is geen pauze
Liederen voor zang en viool solo? Klinkt nogal pover, maar niets is minder waar. Met zijn liedcyclus 'Kafka-Fragmente' schreef György Kurtág een van de spannendste meesterwerken van de twintigste eeuw. Losse stukjes tekst, vaak maar één zin, uit de brieven en dagboeken van Franz Kafka vormen het vertrekpunt. In veertig uiterst gebalde liederen voert Kurtág u doorheen het labyrint van Kafka's gedachten en emoties. Korte maar diepgaande existentiële vragen verklankt Kurtág in aforistische miniaturen met een enorme expressieve kracht.

Centraal thema van dit concert is 'de weg'. De jonge Berlijnse vormgevers Isabel Robson en Susanne Vincenz gebruiken het reismotief als leidraad voor hun scenische uitwerking en video-installatie van de 'Kafka-Fragmente'. De architectuur van een verlaten, ronde hangar voor locomotieven staat centraal.

Caroline Melzers kleurrijke sopraanstem fluistert als satijn of steekt als een mes waar Kurtágs snel veranderende partituur het vraagt. Nurit Starks viool is meer dan ondersteuning, volgt de stem als een mysterieuze schaduw of verstoort met brute uithalen.

Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
AUDIO
inleiding Roundhouse Reverb
Download op je MP3 player
Persrecensies
130502 Hoe klinken 'Het proces' en 'Het slot'?
Het droge proza van Franz Kafka lijkt niet geschikt om op muziek te zetten. Toch wagen veel componisten het erop te verdwalen in zijn universum. deSingel brengt de 'Kafka-Fragmente' van György Kurtág.

130430 Wie weet, wie weet?
De Morgen 30 april 2013 - Stephan Moens

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer muziek