Ensemble Musiques Nouvelles . Jean-Paul Dessy
€22 (basis) / €18 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Muziekstudio inleiding Maarten Beirens . 19.15 uur . Blauwe Foyer
er is geen pauze
Tijdens Ars Musica Brugge 2010 creëerde het Ensemble Musiques Nouvelles 'Darker', een werk voor ensemble en lichtontwerp van de Amerikaanse componist David Lang (°1957). Hij is een van de oprichters van het New Yorkse festival/collectief/ensemble Bang on a Can. Dit onconventioneel gezelschap maakt furore door de branie waarmee het uit een brede waaier aan invloeden - van klassiek tot rock - nieuwe muziek weet te scheppen. Hoewel Lang weigert te kiezen tussen stijlen, ressorteren zijn composities toch meestal onder de noemer 'minimal'. Zijn werken variëren van introverte, bijna etherische stukken ('The Passing Measures') tot harde, rockachtige dingen ('How to pray'). Het is muziek die tegelijk ruw en complex, zacht en dissonant, brutaal en melodieus is. In 2008 won zijn 'The Little Match Girl Passion' de prestigieuze Pulitzerprijs, een unieke erkenning voor een componist die nadrukkelijk buiten het klassieke establishment opereert.

Over 'Darker' zegt Lang: "Ik wilde een traag, statisch werk schrijven met tegelijk een dynamisch aspect. Het is muziek die heel snel is aan de oppervlakte - de violen hebben véél noten te spelen - maar die op grotere schaal juist heel langzaam beweegt."
www.musiquesnouvelles.com
Reacties (2)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Kristien Gerets Fijn, mevrouw Bonjé, doet artiesten en alle andere betrokkenen veel plezier!
3 jaren geleden
Martine Bonjé Van begin tot einde van deze avond heb ik met volle teugen genoten. Ik heb het allemaal laten gebeuren : van een behulpzame begeleidster, een boeiende inleiding door een gedreven heer Beirens, dirigent Dessy die mij voorstelt met mijn rolstoel een betere plaats in te nemen, tot het mooie concert zelf, het aangename gesprekje met de dame die instond voor de verkoop van de cd's en als afsluiter de boerenboterham in het Grand Café. Voor mij ging het dus om veel méér dan alleen het concert zelf, al was dat natuurlijk het hoogtepunt van de avond. Ik ben al een heel klein beetje vertrouwd met minimalistische muziek en smaakte de muziekstroom die zich alsmaar leek te herhalen, met wel telkens kleine verschuivingen die amper merkbaar waren. Ik heb het donkerder worden van de belichting wel een beetje gemist, maar misschien was mijn aandacht niet voldoende gefocust. Het was muziek om erbij te mediteren... Dank aan allen die dit mogelijk maakten.
3 jaren geleden
AUDIO
inleiding Ensemble Musiques Nouvelles
Download op je MP3 player
PRINT

meer muziek