Quatuor Danel
€30 (basis) / €24 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe zaal
Een hele dag lang richten we de schijnwerpers op componist Mieczyslav Weinberg (1919-1996). Onbekend en onbemind. En wat ons betreft volledig onterecht. Deze Pools-Russische componist met joodse wortels had alles in huis om als een beroemd componist de geschiedenis in te gaan. Hij schreef een groots, indrukwekkend oeuvre bijeen met een herkenbare eigen signatuur, dat naast dat van Sjostakovitsj en Prokofjev kan staan. Het was Sjostakovitsj die het uitzonderlijke talent van Weinberg herkende en hem naar Moskou haalde. Buiten gromde de oorlog, binnen de muren van het conservatorium ontmoette hij grote musici als Gilels, Richter, Oistrach voor wie hij kon componeren. Dat deed Weinberg onafgebroken. Om het verlies van zijn uitgemoorde familie te compenseren. Om zijn joodse stem te laten horen.

Het Quatuor Danel kwam in contact met de muziek van Weinberg via de weduwe van Sjostakovitsj. Bij het spelen van Weinbergs Dertiende Kwartet was het liefde op het eerste gehoor. Inmiddels hebben de Danels alle zeventien strijkkwartetten opgenomen en doen ze er alles aan om Weinberg de bekendheid te geven die hij verdient. Wees erbij en ontdek deze intrigerende componist.

12.30 uur / blauwe zaal
Quatuor Danel
Strijkkwartet nr 3, opus 14
Strijkkwartet nr 6, opus 35

14.30 uur / blauwe foyer
Lezing door Frans Lemaire
Portret van Mieczyslav Weinberg, een componist in moeilijke tijden.

16 uur / blauwe zaal
Quatuor Danel
Ralph Van Raat piano
Sonate voor cello solo
Sonate voor viool en piano nr 4, opus 39
Strijkkwartet nr 8, opus 66

17.30 uur / blauwe zaal
Lecture recital door Quatuor Danel

20 uur / blauwe zaal
Quatuor Danel
Ralph Van Raat piano
Strijkkwartet nr 13, opus 118
Strijkkwartet nr 15, opus 124
Pianokwintet, opus 18 (1944)
www.quatuordanel.eu
Reacties (4)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Jeanine De Landtsheer Weinberg revelation was misschien een nog betere titel geweest! Boeiende muziek, twee totaal verschillende maar allebei interessante lezingen ... Dankzij de programmakeuze werd de evolutie van de componist heel duidelijk. Ik ben blij dat ik de 'duik in het onbekende' heb gewaagd. Hopelijk wordt Danel volgend jaar opnieuw uitgenodigd en smokkelen ze een nog een strijkkwartet van Weinberg in hun programma.
3 jaren geleden
Veerle Janssens Onbegrijpelijk dat we deze vriend van Sjostakovitsj nog niet kenden. We zijn blij hem gisteren te hebben mogen ontdekken, dankzij Quatuor Danel en deSingel. We hebben meteen ook onze cd-collectie flink uitgebreid. Hopelijk krijgen we nog veel van hem te horen! Tussen haakjes: ook van vrouwelijke componistes is er nog zeer veel te ontdekken. Ook dat is onbegrijpelijk, dat hun muziek zo weinig op de concertpodia te horen is.
3 jaren geleden
Tony Van Kerckhove Weinberg? Daar had ik nog nooit van gehoord. Na deze "Weinberg Discovery" staat hij meteen heel hoog op mijn lijst van favoriete componisten uit de 20-ste eeuw. Ik wacht nu ongeduldig op een kans om symfonisch werk van hem te horen uitvoeren. Het Quatuor Danel is ook boeiend om naar te kijken. Vier uiteenlopende attitudes. Cellist Guy Danel zit er stijlvol en stoicijns bij. De lichaamstaal van eerste violist Marc Danel verraadt al bij de eerste maten zijn ingehouden begeestering. Het is een grote, wat plompe man. Tijdens de sonate voor viool en piano staat hij wijdbeens met de viool hoog geschouderd als een kalashnikov. Na een heftige uithaal van zijn rechterarm draait hij voluit naar de zaal en kijkt ons een seconde recht aan, met een blik van "kom eens op als je durft". Het kost weinig moeite me hem voor te stellen in een parallel universum, met een elektrische gitaar laag op de heupen en een paar duizend geheven vuisten voor zich. Tussen deze twee polen bevinden zich tweede violist Gilles Millet en altviolist Vlad Bogdanas, die zich slechts af en toe zichtbaar laten meeslepen. De lezing door Frans Lemaire toont nog maar eens aan dat er ook in tijden van wikipedia niets gaat boven rechtstreeks contact met iemand die weet waarover hij praat. Mijn eerste ticket van het seizoen, en de lat ligt al onmogelijk hoog.
3 jaren geleden
M.Boer Overal duiken ze op, het Quatuor Danel, maar steeds ontglippen ze me. Nu hoop ik toch dat ik hun klanken vang! Zo'n hele dag lang luisteren naar de geweldige muziek van Weinberg, en dan ook nog met de pianist Ralph van Raat; 't kan echt niet beter. Dit wordt mijn verjaardagscadeau!
3 jaren geleden
AUDIO
lezing Weinberg Discovery
Download op je MP3 player
Persrecensies
1208 Quatuor Danel
Staalkaart augustus 2012

120914 deSingel plaatst Pools-Russische componist Miezzyslav Weinberg in de kijker
www.oorgetuige.be 14 september 2012

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer muziek