Jonathan Biss
Gesänge der Frühe, opus 133 Robert Schumann
Fantasie in C, opus 17 Robert Schumann
Sonate voor piano, opus 1 Alban Berg
Sonate voor piano nr 14 in cis, opus 27 nr 2 'Mondschein-Sonate' Ludwig van Beethoven , Ludwig van Beethoven
piano Jonathan Biss
€22, €18 (basis) / €18, €14 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe zaal inleiding Jacques Van Deun . 19.15 uur . Blauwe Foyer
pauze ~ 20.35 uur
Leest u de biografieën van de jongste generatie pianisten erop na, dan constateert u ongetwijfeld het volgende: ze beginnen op steeds jongere leeftijd te concerteren. De Amerikaanse pianist Jonathan Biss gaf zijn debuutconcert in de Carnegie Hall zelfs nog vóór zijn geboorte, in de buik van zijn moeder, een topvioliste. Het muziekgen maakte zich ook van hem meester. Na zijn studies bij pianogoeroe Leon Fleischer vond hij in no time zijn plaats tussen de top tien-pianisten van zijn generatie.

Biss begon recent aan zijn integrale opname van de Beethovensonates. Tijdens dit concert krijgen we een voorproefje met de overbekende 'Mondscheinsonate'. Alleen grote pianisten zijn in staat om de oneindig subtiele pianissimoschakeringen uit de weemoedige melodie en de magische harmonieën tevoorschijn te halen. Pas dan begrijpt u Rellstabs poëtische vergelijking met de nachtwereld van de Vierwaldstädter See en Berlioz' herinnering aan de zonsondergang in Campania. Beethoven hield het bij een 'Sonata quasi una fantasia': een nieuwe, vrijere aanpak van de sonatevorm met improvisatorische trekjes. Schumann componeerde zijn Fantasie in C volledig in deze geest. In het eerste deel verweefde hij een citaat uit het Beethovenlied 'Nimm sie hin denn meine Lieder' als eerbetoon aan zijn illustere voorganger.
www.jonathanbiss.com
Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
Persrecensies
121103 Jonathan Biss in deSingel
Hoe je er ook omheen filosofeert, muziek is vooral entertainment in de breedste betekenis van het woord.

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer muziek