Budapest Festival Orchestra - Iván Fischer
Hongaarse boerenliederen, Sz100 Béla Bartók
Concerto voor viool en orkest nr 1, Sz36 Béla Bartók
Symfonie nr 8 in G, opus 88 Antonín Dvorák , Antonín Dvorák
muzikale uitvoering Budapest Festival Orchestra
muzikale leiding Iván Fischer
viool József Lendvay
€50, €40, €30 (basis) / €40, €30, €25 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe zaal inleiding Magda De Meester . 19.15 uur . Muziekstudio
pauze ~ 20.40 uur
Ook dit seizoen geeft het Budapest Festival Orchestra acte de présence in onze Blauwe Zaal. Qua programmering blijft Iván Fischers internationale toporkest deze keer dicht bij hun Hongaarse thuisbasis, want met Bartók en Dvorák op de lessenaars krijgt dit concert een overduidelijke Oost-Europese tint.

Voor beide componisten was de volksmuziek niet zonder meer goed voor een exotisch effect, maar vormde die de hartslag van hun partituren. Zo componeerde Bartók zijn 'Boerenliederen' naar authentieke volksdeuntjes. Ook in zijn Eerste Vioolconcerto is de geur van steppe en poesta nooit veraf. Bartók droeg dit vioolconcerto overigens op aan Stefi Geyer, de jonge violiste op wie hij indertijd een oogje had. Ze zou het werk echter uitvoeren noch horen.

Dvoráks Achtste Symfonie blikt nostalgisch terug op zijn jeugd. De eenvoudige boerenslagerszoon haalt herinne-ringen op aan de volkse heisa van het Boheemse platteland. Het Budapest Festival Orchestra en dito dirigent zijn de ideale vertolkers voor dit extrovert joviale meesterwerk.
www.bfz.hu
Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
AUDIO
inleiding Budapest Festival Orchestra
Download op je MP3 player
Persrecensies
120925 Speel toch Bartók
De Morgen 25 september 2012

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer muziek