Barokorkest B'Rock & Zweeds Radio Koor . Peter Dijkstra
Coronation Anthems, HWV258-261 Georg Friedrich Händel
Gloria in D, RV589 Antonio Vivaldi
Hear my Prayer Sven David Sandström
Lobet den Herrn Sven David Sandström
muzikale uitvoering Barokorkest B'Rock , Zweeds Radio Koor
muzikale leiding Peter Dijkstra
sopraan Karina Gauvin
contratenor Maarten Engeltjes
€42, €36, €30 (basis) / €36, €30, €26 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe zaal inleiding David Vergauwen . 19.15 uur . Blauwe Foyer
pauze ~ 20.40 uur
Voor deze royale portie barok brengt B'Rock de grote kannonnen in stelling: topwerken van twee iconische componisten, het vocale meesterschap van het Zweeds Radio Koor en solisten die op de internationale concertpodia de successen aan elkaar rijgen .... Niets lijkt te veel voor deze jubelzang in het kwadraat! Met Händels 'Coronation Anthems' krijgt het wereldlijke gezag de hoogste lof toegezwaaid. Händel componeerde de vier liederen in 1727 voor de kroning van George II in Westminster. De opulente instrumentatie, het schitterende contrapunt en de rijke harmonieën vormen de rode draad. Tegelijk zorgt Händel ook voor variatie in schriftuur en affect. Zo contrasteert het verbluffende, majestueuze 'Zadok the Priest' met het tedere 'My Heart is Inditing' en het dramatische 'Let thy Hand be Strengthened'. Bij Vivaldi's 'Gloria' is de blik dan weer gericht naar boven: in elf delen wordt de goddelijke almacht bezongen, via een ingenieuze opeenvolging van passages in concertatostijl, fuga's, intimistische duetten en meeslepende koorsecties. Pas in de twintigste eeuw herontdekt, is deze partituur uitgegroeid tot een van de meest geliefde bladzijden van de klassieke canon.

Het programma wordt aangevuld met twee hedendaagse koorwerken van de Zweedse componist Sven David Sandström.

Reacties (1)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Herman D'Hollander Met de Coronation Anthems, meer nog dan met het Gloria van Vivaldi, grijpt B Rock hoog. Zeer hoog, zelfs met de hulp van een koor uit het Hoge Noorden en een zanger die Engeltjes heet. Want je mag hoge verwachtingen koesteren na de hemelse interpretatie van dit werk door The Sixteen. Met zijn naam wil het jonge barokorkest B Rock suggereren dat het rockt, maar Haendel moet niet zo nodig rocken. Wel verheugen en verhogen. Zodat we na de uitvoering met trilling in de stem prevelen: My heart is inditing a good matter: I speak of a perfect concert!
3 jaren geleden
PRINT

meer muziek