Il Gardellino . Marcel Ponseele
Cantate 'Wer weiss, wie nahe mir mein Ende', BWV27 Johann Sebastian Bach
Dubbelconcerto in a voor blokfluit, viola da gamba, strijkers en bc, TWV52:a1 Georg Philipp Telemann
Tripelconcerto voor traverso, viool, klavecimbel, strijkers en bc. in a, BWV1044 Johann Sebastian Bach
Cantate 'Du aber Daniel, gehe hin', TWV4:17 Georg Philipp Telemann
muzikale uitvoering Il Gardellino
muzikale leiding Marcel Ponseele
sopraan Gerlinde Sämann
altus Damien Guillon
tenor Jan Kobow
bas Dominik Wörner
viool Julien Chauvin
blokfluit Ruth van Killegem
traverso Jan De Winne
viola da gamba Emmanuel Balssa , Myriam Rignol
klavecimbel Shalev Ad El
€45, €35, €30 (basis) / €35, €30, €25 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Blauwe zaal inleiding Jan Devlieger . 19.15 uur . Blauwe Foyer
pauze ~ 20.50 uur
Al zijn hele carrière speelt hoboïst Marcel Ponseele met liefde de cantates van Bach, steeds onder leiding van de grootste meesters van het moment. Maar nooit had hij de tijd om ze zelf eens onder handen te nemen. Il Gardellino's cd- en concertreeks 'Testimonia' maakt aan die situatie gelukkig een einde: vijf keer geeft de hoboïst in een bijna huiselijke setting met vrienden zijn visie op Bachs onsterfelijke muziek. Het laatste luik van de serie, getiteld 'Der Tod', moet niet als een eindpunt worden beschouwd. Zeker in de late barok was de dood niet zozeer verbonden met verdriet, maar juist met de ultieme bevrijding. De gekozen cantates weerspiegelen die hoopvolle houding met een blik die stevig op de hemel en zijn zaligheden is gericht. De hobo speelt, uiteraard, in beide cantates een troostende hoofdrol.

Gidsen naar het hemelrijk zijn de musici van Il Gardellino, wier meesterschap over het barokke repertoire de perfecte pendant is van de excellentie van de Leipzigse meester en leerling. Telemann schreef zijn begrafeniscantate 'Du aber Daniel, gehe hin' immers kort na zijn bloeiende studietijd in Leipzig. Sprankelende instrumentale concerti voor meerdere solisten, strijkers en basso continuo vervolledigen dit prachtige programma.
www.ilgardellino.be
Reacties (2)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Patrick Mertens Marcel Ponseele, een heel eerlijke en bescheiden uitvoerder, zo kan je dit concert het beste samenvatten. Met zijn ensemble bracht hij in de singel een mooie uitvoering van de kleinschalige kantates van Bach en Telemann. Vooral de onbekende werken van Telemann waren een ontdekking, getuige daarvan het dubbelconcerto voor blokfluit en gamba. In Du aber Daniel hebben we een schitterende bas gehoord Dominik Wörner maar vooral de alt Damien Guillon in het bisnummer is mij bijgebleven. Een suggestie voor een andere keer is van Marcel Ponseele als solist te horen, elke interventie op de hobo ,en het serpentvormig instrument van dezelfde familie was een streling voor het oor
3 jaren geleden
Luc Luyten Het was een schitterende uitvoering zonder show maar met een grote muzikaliteit. Wij mogen ons bevoorrecht voelen om zulke uitvoeringen van wereldniveau te kunnen bijwonen in onze onmiddellijke omgeving. Het meest heb ik genoten van het muzikale samenspel, maar een bijzondere vermelding verdient toch het samenspel tussen de blokfluit en de viola da gamba die nu eens versmelten en zich dan weer van elkaar losmaken. Ook het vocale was voortreffelijk. De vertolkingen van de alt en de bas vond ik buitengewoon goed.
3 jaren geleden
AUDIO
inleiding Il Gardellino & Marcel Ponseele
Download op je MP3 player
PRINT

meer muziek