Sidi Larbi Cherkaoui - Eastman
€34 (basis) / €28 (-25/65+) / €8 (-19 jaar) Rode zaal
pauze ~ 20.50 uur
"Het is een eer, een genoegen en een zegen om zijn wereld met die van mij te laten samenvloeien." Dat zegt choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui over Osamu Tezuka. Het universum van deze visionaire Japanse striptekenaar - een fascinerende mix van traditie, sciencefiction en hedendaagse werkelijkheid - vormt het materiaal voor Cherkaoui's nieuwe dansvoorstelling. Met 'TeZukA' keert de choreograaf terug naar zijn eerste liefde, de tekenkunst. Maar de meester van de manga (Japanse striptekening) beïnvloedde de choreograaf op meer dan louter vormelijk vlak. Opgegroeid in het naoorlogse Japan behandelde Osamu Tezuka universele thema's zonder enig taboe. Hij droeg mensenrechten, ethiek en tolerantie hoog in het vaandel. In 'TeZukA' maakt Sidi Larbi Cherkaoui het artistieke proces fysiek zichtbaar: hij zet zowel zijn dansers als kalligrafen in om het tekenproces op de scène te beschrijven. Van een leeg blad over één enkele Japanse kanji (letter) tot een volledig uitgewerkt mangapersonage. 'TeZukA' brengt hulde aan de tekeningen en de humaniteit in het werk van de 'god van de manga'.

www.east-man.be
www.desingel.be/blogtezuka
Reacties (40)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Nicoole Vandevelde Weer een grenzeloze ervaring: ik heb de voorstelling 2 keer mogen zien, omdat ik mezelf eens lekker wou tracteren... Ik hoop aan mijn studenten hetzelfde enthousiasme te kunnen hebben overdragen, want zij maken een grafisch werk rond het oeuvre. Hopelijk komt er wat van terug in hun eigen werk en in hun eigen persoonlijk leven. Bedankt Sidi Larbi Cherkaoui!!!
4 jaren geleden
Stan Stukkens De eerste keer Cherkaoui gezien ,meteen fan,prachtige voorstelling met vooral decor ,dans ,theatraal gehalte dik in orde.Iets te belerende tekst ,paplepel gevoel. Ik heb tickets voor Dunas besteld en kijk er naar uit !
4 jaren geleden
Cornet Sonia Prachtig. Het enige nadeel aan "Tezuka" was dat er aan de voorstelling een eind kwam! Gelukkig al tickets voor "Dunas" en "End".
4 jaren geleden
Poelman Marcia Helemaal anders dan wat ik al van Sidi gezien heb. Af en toe vreesde ik dat de voorstelling onder zijn eigen gewicht zou bezwijken want je wist niet waar eerst kijken. Maar prachtige stukken dans, heerlijke muziek en zang en inventieve projecties. Nog van dat!
4 jaren geleden
Theeboom Linda Ik heb Larbi terug "ontdekt",ik ben zijn eerste kleuterjuf in 1978,tevens mijn eerste schooljaar,toen.Ik heb al een paar voorstellingen bijgewoond,telkens van een ander kaliber.Hij en zijn dansers blijven mij ,dansend,boeien.Gewoon Top!!!
4 jaren geleden
LiLe er kwam net iets teveel tegelijkertijd op me af, maar over het algemeen een indrukwekkende voorstelling en schitterende live muziek !
4 jaren geleden
Violaine Dupuis C'est la seconde fois que nous venons voir Sidi Larbi Cherkaoui à de Singel. Merci pour ce magnifique spectacle à la fois divertissant et émouvant. J'ai découvert samedi soir Tezuka, et cela me donne vraiment envie d'en savoir plus sur l'auteur et le Japon. A très vite Mr Cherkaoui!
4 jaren geleden
suzanne van well Ik zag deze voorstelling samen met mijn dochter en kleinzoon van 16 jaar. Voor hen was het de ontdekking van Sidi Larbi Cherkaoui en voor alle drie een fantastische avond. Alles was mooi dans, projecties, muziek. Ik leerde ook veel over Manga strips waar ik tot op dan weinig door werd aangetrokken. Een onvergetelijk spectakel.
4 jaren geleden
Greet Ik kan de tel niet meer bijhouden, zoveel voorstellingen van Sidi Larbi heb ik al gezien, maar het was weer schitterend en verrassend! Maar ik vind een pauze storend, beter iets korter maar in één stuk.
4 jaren geleden
van lieshout kathy Het was weer een fantastische voorstelling vol poëzie , gedurende deze voorstelling heb ik het dagelijkse leven vergeten en heb ik me laten veroveren door door de dansers, de muziek ,de beelden .Het was magisch.Dank u voor deze parchtige belevenis ,mijn hoofd is nog vol dromen.....
4 jaren geleden
Daniel Dit was geen voorstelling maar een belevenis. Vol bewondering heb ik dit op mij af laten komen en het blijft maar nazinderen...
4 jaren geleden
eddy ..feels like walking on a cloud in Japan!
4 jaren geleden
Gerda Met een zucht ontwaken uit een fantastische totaalervaring: ontroerend, intens esthetisch en sensueel, grafisch wondermooi en magische muziek.
4 jaren geleden
Babs Verbazend hoe Sidi Larbi keer op keer weet te ontroeren, te vernieuwen, te boeien en aan de andere kant herkenbaar in zijn stijl is zonder in herhaling te vallen. Het is telkens thuiskomen na een prachtige voorstelling en me er dagenlang nadien nog vele fragmenten van herinneren. Astro boy heeft een plaatsje in mijn hart veroverd. Nu Tezuka zelf ontdekken....
4 jaren geleden
Eddie Prachtige voorstelling. Vernieuwende choreografie, met originele wisselwerking tussen het videodecor en de dansers. Strips worden poëzie, dansers brengen de strips tot leven.Live muziek, die je helemaal in de stemming brengt. Een totaalspektakel, dat bekroond werd met een verdiende staande ovatie.
4 jaren geleden
Hilde Zag Sidi Larbi gisteren op Canvas en dacht meteen "die moet ik live zien"! Nu zit ik hier en probeer tickets te bestellen voor Babel op 31/5 maar krijg telkens een "error"-melding. Try again later.... Grrrrr!
4 jaren geleden
Bram Vancompernolle De eerste 10 minuten waren boeiend, daarna ging het bergaf. Dit kan niet tippen aan toppers in de hedendaagse dans als Meg Stuart en De Keersmaeker of de helaas overleden Pina Bausch. De combinatie manga en dans leek me leuk, maar het stelt eerlijk gezegd teleur. Er werd veel ingezet op visueel indrukwekkende technologie, waardoor originaliteit en uitvoering van de dans duidelijk op de 2e plaats kwam. Sommige dansen werden heel slordig uitgevoerd. Ik werd op geen enkel moment ontroerd. Jammer, zeker voor die prijs.
4 jaren geleden
Rik Helsen toch maar eens tickets bestellen
4 jaren geleden
Els Gisteren supergenoten van Tezuka. Af en toe wel eens gefronst bij de belerende toon. Ik doel vooral op inhoud van de tekst, niet de intonatie van de voorstelling. Maar dat dekken we dicht met de mantel der liefde en bewondering voor het fijn gebruik van beeld en muziek in de voorstelling. Ben nu nog meer verzot op Japan en anime!
4 jaren geleden
Magda Hendrickx Gisteren Tezuka genoten. Vooral het 1ste deel vond ik heel boeiend. De combinatie van dans, muziek, tekst, beelden, ... was knap gedaan. Misschien af en toe te belerend. Een pauze in een dansvoorstelling is niet zo aangewezen. Het breekt de sfeer waarin je bent opgenomen. Maar toch genoten.
4 jaren geleden
niels moureau Knappe dingen gezien gisteren in de singel in Antwerpen, doch vond het soms rommelig en zwak gedanst. De rustige stukken en zeker de life-muziek waren heel mooi!
4 jaren geleden
Jerry Aerts Voor tourdata van TEZUKA, voorlopig enkel buitenland na Antwerpen, raadpleeg je best de website van het dansgezelschap EASTMAN
4 jaren geleden
Gerd Cornelissens Als ik 25 jaar was had ik het ongelooflijke voorrecht Maurice Béjart te leren kennen met zijn dansvoorstellingen.Dat was een ingrijpende gebeurtenis.Nu ben ik 74 jaar en beleef voor de eerste keer opnieuw diezelfde schoonheid,intensie,en danstechniek.Gelukkig mag ik dit nog meemaken.Sidi Larbi Cherkaoui doet meer dan ontroeren....
4 jaren geleden
Miechel De Paep Waar wordt Tezuka, behalve in Antwerpen, nog allemaal gespeeld? Zijn er voorstelling gepland in Duitsland?
4 jaren geleden
johan pauwels Een ode aan Tezuka, misschien iets te veel ode of heel veel respect, waardoor de dans regelmatig onderbroken werd door tekst. Misschien wou Sidi gewoon zoveel mogelijk informeren voor zij die de wereld van de manga, de wereld van Tezuka of Japan weinig kennen. Misschien door deze start/stop situaties niet zijn beste voorstelling. Maar zoals steeds genoten van zijn kunnen, zijn choreografie, de prachtige muziek, het creatief omgaan met decors, de belichting en de multimediale technieken en het wegdromen. Mijn gevoel van ik moet in mijn leven toch noch naar Japan , mijn oosterse strip/manga aantrekkingsgevoel , Haruki Murakami lectuur, de Norwegian Woods, ze zijn weer allemaal geactiveerd en ze voelen goed aan. Kortom echt genoten, waarvoor dank.
4 jaren geleden
Hilde Vanderlinden Ik heb vooraf in de bib nog wat Tezuka gaan opsnuiven maar heb gedurende de voorstelling nog meer bijgeleerd over deze grote meester. Ik heb samen met mijn dochter Hella genoten van de eerste tot de laatste minuut. Sidi Larbi Cherkaoui, je hebt een heel fijne combinatie van dans, kaligrafie, theater en informatie gebracht. De voorstelling is bereikbaar voor iedereen en zal zeker ieder tot in het hart beroeren.Dank u.
4 jaren geleden
Patrick De Wit Een van de meest creatieve voorstellingen die wij ooit gezien hebben. Een prachtig geheel: De choreografie, de muziek en het dansen hebben ons meegenomen naar een Japan dat wij niet kenden, behalve dan af en toe in Murakami zijn romanfiguren. Wij willen de voorstellingen van Sidi Larbi Cherkaoui vanaf nu zeker niet meer missen want alles wat we van hem gezien hebben was zo bijzonder mooi, met Tezuka als topper.
4 jaren geleden
Jerry Aerts Er zijn voor TEZUKA momenteel geen tourdata in Nederland vastgelegd. Raadpleeg regelmatig de website van het gezelschap EASTMAN.
4 jaren geleden
Dia Huizinga komt deze voorstelling ook richting Nederland? Zelfs misschien wel naar mijn woonplaats Amsterdam?
4 jaren geleden
Martine De Beukelaer Wij hebben deze voorstelling al in Sadler's Wells in London gezien: gewoonweg GEWELDIG. Mooie muziek, prachtige groep, knappe techniek en integratie tussen dans en tekeningen op de achtergrond.
4 jaren geleden
Nadine De Roos Wij brengen onze jongste zoon Eli van 14 j. mee naar de voorstelling : gek van manga, tuk op tetris en weg van video ... een kind van zijn tijd dus. Benieuwd naar wat deze dansvoorstelling met hem zal doen .......
4 jaren geleden
Willem Badenhorst Nog niets van gezien van die man. Hij schijnt een soort van guru in de danswereld te zijn. Ik ken wel heel het oevre van die andere grootmeester en ben zeer benieuwd, en nu al geprikkeld, over hoe hij die wereld zal brengen/transformeren/over zetten naar de bühne. Ik kan haast niet wachten, tijd om los te laten, me dunkt...
4 jaren geleden
Debie Lydia Elke voorstelling van Sidi Larbi geeft zuurstof, geeft energie, geeft levenslust. Je wordt telkens overrompeld, meegenomen in zijn prachtige wereld: het is een voorrecht dat te mogen meemaken.
4 jaren geleden
Liesbeth Fivez gisteren voor de eerste keer Cherkaoui bezig gezien op TEDx Flanders: 2 duetten van Babel. Prachtig, ik ben verkocht.... en dat al na 1 keer.
4 jaren geleden
Frida Volders Veel geluk met TeZukA gewenst - we zijn er van overtuigd dat het nog een betere voorstelling wordt dan de vorige!
4 jaren geleden
Elisa Kint Woensdag ga ik alvast naar de avant première van Goudvis over Sidi Larbi kijken... maar sowieso al nieuwsgierig naar TeZukA.
4 jaren geleden
Ben het er volledig mee eens, elke voorstelling opnieuw is genieten van de eerste tot de laatste move. Ik krijg er niet genoeg van!!! Ik ga zeker naar de nieuwe productie en nogmaals naar "Babel" kijken.
4 jaren geleden
peet hoffmanns ik ben al jaren een trouwe volger! de wijze waarop hij oude polyphone zang combineert met fysieke dans uit alle werelddelen en van onze straten heeft me vaak de adem doen stokken! sidi lives on!
4 jaren geleden
Suzy Lievens Inderdaad, na éénmaal ben je fan ! Ik wil het ook niet missen !
4 jaren geleden
Lieve Janssens Eénmaal een voorstelling van Sidi Larbi Cherkaoui gezien, dan blijft het intrigeren! Stuk voor stuk schitterend deze voorstellingen! Ik kijk er al naar uit.
4 jaren geleden
AUDIO
radiospot seizoen 11-12
Download op je MP3 player
Nagesprek Sidi Larbi Cherkaoui / TeZuKa
Download op je MP3 player
Persrecensies
1105 Sidi Larbi Cherkaoui/Tezuka
Concertnieuws mei 2011

1109 Als een druppel inkt in een glas water
Staalkaart september 2011 - Geert Sels

110811 Velen vragen me waarom ik in België blijf
Het Nieuwsblad 11 augustus 2011

110806 His message is essential for coping with today's horrors
Saturday Review 6 augustus 2011 - Tom Gatti

110831 Astro boys
The Guardian 31 augustus 2011

110901 Sidi Larbi Cherkaoui door 'Tanz' uitgeroepen tot choreograaf van het jaar
De Morgen 1 september 2011 - Lander Deweer

110831 Sidi Larbi Cherkaoui uitgeroepen tot beste choreograaf
Sidi Larbi Cherkaoui uitgeroepen tot beste choreograaf door het Duitse tijdschrift Tanz.
knack.be 31 augustus 2011 - Elien Haentjens

110901 Cherkaoui für 'Tanz"' Choreograf des Jahres
www.deredactie.be 1 september 2011

110909 Larbi au royaume des mangas
La Libre Belgique 9 september 2011 - Guy Duplat

110909 Overdaad schaadt in nieuw dansspektakel van Cherkaoui
De Morgen 9 september 2011 - Pieter T'Jonck

110924 De Japanse strip heeft me gevormd
De Morgen 24 september 2011 - Lander Deweer

110915 Manga in dansvorm
Talkies 15 september 2011

110928 deSingel steeds internationalere kunstencampus
De Morgen 28 september 2011

110928 deSingel evolueert naar productiehuis
Onder de noemer 'Made in deSingel' groepeert deSingel voortaan de producties die in het Antwerpse kunstencentrum worden gecreëerd en er hun première krijgen
De Tijd 28 september 2011

110930 Requiem pour un manga
Le Vif 30 september 2011 - Nurten Aka

110930 Cherkaoui toont de Walt Disney van Japan
Gazet van Antwerpen 30 september 2011

110928 Tezuka
Concertnieuws.be 28 september 2011 - Bert Hertogs

110930 Sidi Larbi Cherkaoui brengt wervelend Tezuka-spektakel
Al van kindsbeen af is Sidi Larbi Cherkaoui gefascineerd door de manga's van Osama Tezuka.

110928 Tezuka is een ode aan de manga
Zone 03 28 september 2011 - Lene Van Langenhove

110909 Tekenen met bewegingen
In zijn nieuwe voorstelling vinden woord, beeld en beweging een gemeenschappelijke deler in de inkt.
De Standaard 9 september 2011 - Sarah Vankersschaever

111103 Iedereen zou moeten dansen
Wablieft 3 november 2011 - Winke Brits

1202 Eenheid achter diversiteit
Ons Erfdeel februari 2012

120626 Sidi Larbi Cherkaoui face au grand puzzle humain
La Libre Belgique 26 juni 2012 - Guy Duplat

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer dans