Anne Teresa De Keersmaeker . Rosas & De Munt
€20 (-25/65+ €15 / -19 jaar €8) Rode zaal inleiding Katleen Van Langendonck . do 23 nov . 19.15 uur . Vergaderzaal
pauze ~ 20.50 uur
Als geen ander is topchoreografe Anne Teresa De Keersmaeker begaan met structuur en emotie. Daarom is de muziek voor haar een onmisbare partner. Elke partituur is een bouwwerk dat zij tot in de fundering wil verkennen. Bij elke danslijn zoekt ze naar tegenhangers van muzikale begrippen zoals melodielijn, dissonantie, harmonie, contrapunt. In 'D'un soir un jour' koos ze voor drie componisten. De spil is Claude Debussy. In zijn impressionistische muziek zoekt de choreografe naar transparantie en beweeglijkheid. Igor Stravinsky koesterde evenveel respect als vriendschap voor Debussy. Zijn 'Symphonies d'instruments à vent' (1920), één van de muziekstukken in de dansvoorstelling, is trouwens een eerbetoon aan hem. Een eeuw geleden al combineerde Nijinsky de muziek van Debussy en Stravinsky voor 'Les Ballets Russes'. Dit historisch gegeven nemen de dansers mee in het repetitieproces. Naast het verleden plaatst De Keersmaeker het heden. Ze vroeg aan de hedendaagse componist George Benjamin een orkestwerk te schrijven. Als een van de laatste leerlingen van Olivier Messiaen is hij een belangrijke drager van het erfgoed van Debussy. En zo is de muzikale cirkel rond. 'D'un soir un jour' is een sierlijk choreografisch traject langs muzikale affiniteiten.

Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
AUDIO
Rosas neemt afscheid van De Munt
Download op je MP3 player
Persrecensies
'Dansen op de aarde is als dansen op je eigen sterfelijkheid'
'De tegenstelling tussen dansen op de grond en dansen op tafel, sterfelijkheid en feestelijkheid, verticaal en horizontaal, op die spanning speelt de choreografie.'
De Morgen 16/05/2006 - Pieter T'Jonck

bloedmooi en sensueel
Gazet van Antwerpen 19/05/2006 - Peter Haex

Schoonheid onder tl-buizen
Het Nieuwsblad 19/05/2006

Rosas zinnenstrelend
D'un soir un jour is een voorstelling die de toeschouwer ten volle laat genieten van de diversiteit en capaciteit van de dansers van het gezelschap Rosas en de competentie van het live orkest.
De Standaard 19/05/2006 - Elke Van Campenhout

Een mooie muzikale boog
Het gebeurt nog maar zelden dat een hedendaagse componist een symfonisch stuk voor een ballet schrijft.
De Standaard 19/05/2006 - Elke Van Campenhout

Hulde aan de dans
Een gesprek met de choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en de componist George Benjamin.
De Standaard 17/05/2006 - Maarten Beirens

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer dans