headerImage
Curating the Campus . Christophe Terlinden

Voorstel voor een nieuwe Europese vlag

Curating the Campus . Christophe Terlinden
kunstenaar Christophe Terlinden
productie deSingel
gratis Tuin deSingel
1999
Nylon vlag, 300 x 440 cm, in de kleine binnentuin
Vlaggenmast, Ø 18 x 1200 cm
Sinds 2009
 
In 2004 initieerde toenmalig deSingelcurator Moritz Küng het project Curating the Campus. Bedoeling was om naast architectuur, dans, muziek en theater ook de beeldende kunst een vaste plek te geven op de campus. Jaarlijks nodigde Küng een kunstenaar uit om een nieuw werk te concipiëren of weerhield hij een in-situwerk nadat een tentoonstelling afgelopen was. Het project groeide langzaam uit tot een collectie van permanente werken, gemaakt door elf kunstenaars uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland.
 
Nog voor de invoering van de eenheidsmunt in 2002 ontwierp de Brusselse kunstenaar Christophe Terlinden in 1999 zijn Voorstel voor een nieuwe Europese vlag. Qua zeggingskracht en symboliek een niet te overtreffen statement. Terlinden voegde een veelvoud van twaalf sterren - destijds telde de Europese Unie twaalf lidstaten -  samen tot een gouden ring. Zijn voorstel was en is nog steeds poëtisch en politiek, simpel en complex tegelijkertijd. Tien jaar later, ten tijde van rechts populistische tendensen in de Antwerpse politiek, hees deSingel deze vlag op een van de binnenplaatsen als pleidooi voor meer verdraagzaamheid en harmonie.
 
Christophe Terlinden (°1969, Etterbeek-Brussel / BE, woont in Brussel). Zijn werk was onder meer te zien in I’SELP, Brussel (solo, 2014), MuZee, Oostende (2012), Galerie Transit Mechelen (2012, solo), MAC’s Grand-Hornu, Boussu (2011).

Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
Persrecensies
090305 Design
The Bulletin 5 maart 2009

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer architectuur