headerImage
Curating the Campus - Pierre Bismuth

From hot to something else, 2001 - 2006

Curating the Campus - Pierre Bismuth
Tuin deSingel
2001-2006
Graffiti in verschillende kleuren en afmetingen op verschillende locaties:
HOT (surgical green), directiebureau

SPICY (planet blue),  toiletten vestiaire (gerestaureerd)

PIQUANT (electric blue),  venster vestiaire
SPARKLING (hope blue),  kleine binnentuin (gerestaureerd)

GLIMMERING (marseille blue), grote vijver

DAZZLING (blue violet), noordgevel

RADIANT (purple), zuidgevel

In opdracht van deSingel
Sinds 2006
 
In 2004 initieerde toenmalig deSingelcurator Moritz Küng het project Curating the Campus. Bedoeling was om naast architectuur, dans, muziek en theater ook de beeldende kunst een vaste plek te geven op de campus. Jaarlijks nodigde Küng een kunstenaar uit om een nieuw werk te concipiëren of weerhield hij een in-situwerk nadat een tentoonstelling afgelopen was. Het project groeide langzaam uit tot een collectie van permanente werken, gemaakt door elf kunstenaars uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland.
 
Pierre Bismuth baseert zich voor zijn werken vaak op de deconstructie van conventionele waarnemingspatronen. From hot to something else bestaat uit een voortlopende synoniemenreeks die geleidelijk in betekenis evolueert. Het werk ontstond naar aanleiding van een solotentoonstelling in Vilnius (LIT), waar Bismuth het initiële woord Hot stiekem op een muur van een kunstinstelling sprayde. Om bij een volgende solotentoonstelling in Luxemburg, Spicy, het synoniem daarvan, achter te laten. Het werk in deSingel is uitzonderlijk omdat de kunstenaar niet alleen een nieuw woord, Radiant, aanbracht maar voor het eerst de volledige reeks op verschillende plekken van de campus sprayde. Door elk begrip een andere gradatiekleur te geven, kregen de synoniemen niet alleen een inhoudelijke maar ook een visuele dynamiek.
 
Pierre Bismuth (°1963, Neuilly-sur-Seine / FR, woont in Brussel). Zijn werk werd onder meer getoond in: Kunsthalle Wien (2014), Berlin Biennale (2012), De Appel, Amsterdam (2011), Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (2010).

Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
PRINT

meer architectuur