headerImage
Jonge makers denkers dromers . Gijs Van Vaerenbergh

Gent Wereldtentoonstelling 2013. Een retroactief monument.

Jonge makers denkers dromers . Gijs Van Vaerenbergh
gratis - gratuit - free entrance Wandelgang
deSingel en het VAi bieden twee seizoenen lang aan acht jonge architectenbureaus een platform om hun ideeën over architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp voor te stellen. De architecten krijgen de opdracht om al ontwerpend mogelijke oplossingen voor prangende maatschappelijke vraagstukken en intellectueel uitdagende kwesties te tonen.

open wo > zo 14 > 18 uur en bij voorstellingen 19 > 23 uur
gesloten ma/di en feestdagen

In 2013 is het 100 jaar geleden dat de stad Gent haar wereldtentoonstelling organiseerde. Al wordt de impact van de wereldtentoonstelling op de stedelijke infrastructuur niet meer erkend als buitengewoon, toch was de tentoonstelling de aanleiding voor enerzijds een grondige renovatie van de binnenstad en anderzijds een veranderde houding in de omgang met architectuur en infrastructuur. De stad zelf werd tentoongesteld aan de hand van geprivilegieerde en geconstrueerde zichten - denk aan de St. Michielshelling als belvedère voor de Gras- en Korenlei en aan de drie torens uit de Gentse kuip.

Het ontwerpend onderzoek van Gijs Van Vaerenbergh voor Jonge Makers, Denkers, Dromers resulteert in het ontwerp van nieuwe architectuurobjecten die fungeren als belvedère. Deze kijkmachines moeten de blik richten naar de omgeving en een nieuwe kunstmatige orde tonen. Uitgangspunt voor het onderzoek is de vraag naar een hedendaags en kritisch perspectief voor en op Gent. Het resultaat kan zowel een concrete materiële als een efemere conditie inhouden die niet alleen de architectuur maar ook de architectuurkritiek uitdaagt.
www.gijsvanvaerenbergh.com
Reacties (0)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

Reageer
Persrecensies
121108 Welk impact had de wereldexpo 1913 op Gent
In een nieuwe aflevering van de reeks 'Jonge makers, denkers, dromers' blikt het architectenbureau Gijs Van Vaerenbergh terug op de wereldtentoonstelling in Gent in 2013.

121101 Kijkmachines
A+ Architectuur november 2012

121101 Machines à voir
A+ Architecture november 2012

121201 Gijs Van Vaerenbergh
Faro 1 december 2012

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT

meer architectuur