Vamos Brasil! 2-daagse
€18 (voorverkoop) / €22 (kassa) Hele gebouw
'Vamos Brasil!' Een bruisende tweedaagse met muziek, spoken word, rappende deejaydichters en performende striptekenaars. Eerstehands informatie en poëtische commentaar. De schrijvers zijn 'Schrijvers met een Mening' en met een uitgesproken podiumpresence.

MUZIEK: We buigen diep voor de levende legende Tom Zé. Er zijn tal van ontdekkingen te doen: een mix van nieuwe bossa, electronics en hiphop, knutselaars en weemoed, feest en geweld. Mis zeker ook Lucas Santtana en Arnaldo Antunes niet. 'Vamos Brasil!' brengt bovendien drie creaties van Belgen mét Brazilianen: DAAU, Mauro Pawlowski en David Bovée gaan gevecht en ontmoeting aan met hun Braziliaanse collega's.

PERFORMANCE: Luanda Casella brengt een sneakpreview van 'Exotica', een performance waarin ze eindelijk haar sambapakje kan tonen aan ons Belgen, een grappige deconstructie van de mythe van het sambameisje. Marta Soares brengt de wondermooie installatie 'Vestigios', waarvoor ze inspiratie vond in de oude begrafenisrituelen van de indianen. Met videobeelden, opwaaiend zand en haar intrigerende performance weet ze een betoverend universum te maken, een poëtische meditatie over het vervloeien van de tijd.

MY BRASIL: Vier gesproken columns van 'Scherpe Pennen met een Mening'. Filip Joos laat zijn licht schijnen over de geheimen en mythes van het Braziliaanse voetbal. Robert Vuijsje deelt met de Brazilianen een grote voorliefde voor 'Bundas', juist - de alomtegenwoordige en bezongen billen. Oscar van den Boogaard, wereldburger en chroniqueur van het moderne levensgevoel, beschrijft de mythe van Rio, waar hij ooit een jaar verbleef. Annelies Beck werd op haar achttiende verliefd op Brazilië. Zij focust op het mirakel van de boomende economie en al wat daarbij hoort.

Tom Zé is een levende legende. In zijn werk gedijen avant-garde, dada, roots en vrolijke knutseldrift op de ritmes van samba en bossa. Veertig jaar is hij luis in de pels, onvermoeibaar kunstenaar, niet te stuiten criticus. In de jaren zestig bekend en toonaangevend in de 'Tropicalia'-beweging, dan werkend in stilte aan een wonderlijk instrumentarium en tot slot door David Byrne in de jaren negentig weer op het voorplan geplaatst. Niet te missen dus.

DAAU vs Fernando Sardo & GEM - Encontro
Eigenzinnig kwartet uit Antwerpen ontmoet Braziliaanse meester voor een uniek concert. Sardo geniet grote faam door zijn zelfgebouwde instrumenten. Twee bands samen op zoek naar dat klankuniversum vanuit hun heel eigen eclectische muzikale achtergrond.

Chico Correa vs David Bovée - Encontro
Chico Correa weet als geen ander de diverse Braziliaanse muzikale roots te integreren in een bezwerende elektronicaset. 'Brasil meets Belgian World': duizendpoot Bovée (Think Of One, S.W.A.N.) bereidt samen met Correa een uniek concert voor.

Lourenço Mutarelli
Underground striptekenaar, illustrator, schrijver, filmscenarist, bekend om zijn gewelddadig universum vol antipathieke personages.

Zuca Sardana
Schrijver, dichter, theaterscenarist en tekenaar. Dixit onze man in Brasil: "Zijn kortverhalen zijn compleet absurd en sappig. Zijn verhalen zijn altijd geïllustreerd met grappige, naïeve en seksueel getinte potloodtekeningen."

Arnaldo Antunes
Dichter, beeldend kunstenaar, zanger, componist … Alomtegenwoordig in Brazilië. Hij leest en zingt op vrijdag uit zijn poëziebank van de favela's waar de mensen letterlijk op zijn gedichten zitten.

Ricardo Domeneck
Braziliaanse perfomer/dichter die het Berlijnse nachtleven onveilig maakt. Hij is videokunstenaar, dj en uitgever van twee Braziliaanse poëziemagazines. Loops, dubs, overdubs, vernuftige video … Domeneck treedt met gemak in de voetsporen van Blixa Bargeld.

Paula Glenadel
Dichteres, professor en vertaalster, kenner van de Braziliaanse poëzie. Ze brengt teksten op muziek van haar grote inspirator Chico Science.

Luanda Casella
Een sneakpreview van de performance 'Exotica'. Eindelijk kan Luanda haar sambapakje tonen aan ons Belgen, een grappige deconstructie van de mythe van het sambameisje.

Marta Soares
Voor de wondermooie installatie 'Vestigos' vond ze inspiratie in de oude begrafenisrituelen van de indianen. Met videobeelden, opwaaiend zand en haar intrigerende performance weet ze een betoverend universum te maken, een poëtische meditatie over het vervloeien van de tijd.

Film over Tom Zé
'Tom Zé, Astronauta Libertado' van de Spaanse cineast Igor Iglésias is een fascinerend portret van de duizendpoot, muzikaal fenomeen, cultfiguur.

Black Alien
Zijn hiphop- en reggaeconcerten worden enorm gesmaakt door de Braziliaanse jongeren. Hij brengt niet alleen een spoken wordperformance, hij spreekt ook over de (probleem-) jongeren in Rio, de rol van hiphop, ...

Ricardo Aleixo
Jonge, zwarte Braziliaanse dichter, muzikant en dj.

Filip Joos
De sportjournalist laat zijn licht schijnen over de geheimen en mythes van het Braziliaanse voetbal.

Oscar van den Boogaard
Wereldburger en chroniqueur van het moderne levensgevoel beschrijft de mythe van Rio, waar hij ooit een jaar verbleef.

Brasilian Party Line Up
Chico Correa & David Bovée

Expo
Arnaldo Antunes visuele poëzie
Lourenço Mutarelli strips
Zuca Sardana potloodtekeningen
www.vamosbrasil.be
Reacties (1)

Eenmaal per maand maken 2 forumgebruikers kans op elk twee tickets voor een voorstelling of concert uit ons aanbod.

michel smets Graag had ik u uitgenodigd voor de première van de film "Made in Brasil, stopsightseeing.com" op 22 maart om 20u in de stadsschouwburg in Sint-Niklaas
3 jaren geleden
Persrecensies
110511 De Nachten stoppen ermee
Er komt geen zestiende editie van het cross-overfestival De Nachten in Antwerpen. De Singel en Villanella broeden wel al op een vervolg.
De Standaard 11 mei 2011 - Geert Van der Speeten

110622 Hier komen de Brazilianen!
De Morgen 22 juni 2011 - Lode Delputte

111014 Diversiteit maakt Brazilië (kleur)rijk
Gazet van Antwerpen 14 oktober 2011 - Frank Heirman

111024 De Nachten komt even terug met Vamos Brasil
deSingel en Villanella gaan de tropische tour op met "Vamos Brasil". Een bruisend Braziliaanse tweedaagse met muziek, spoken word, rappende deejaydichters en performende striptekenaars.

111102 Een staaltje Brazilië in november met Vamos Brasil
Cutting Edge 2 november 2011 - Katrien Schuermans

111102 Braziliaanse nachten in deSingel
cobra.be 2 november 2011

111101 Brussel goes Brazil
Genieten 1 november 2011

111104 'Vamos Brasil' tovert deSingel om in sambatent
De Morgen 4 november 2011 - Lander Deweer

111104 Brazilië, de clichés voorbij
Gazet van Antwerpen 4 november 2011 - Ilse Dewever

111029 Vamos Brasil
De Tijd 29 oktober 2011

Om redenen van auteursrecht kunnen we u het volledige artikel helaas niet tonen. Staat er een link, dan is het artikel online opvraagbaar bij het betrokken medium.
PRINT