headerimage

De jongste jaren maakte het Antwerpse Dez Mona naam in Vlaanderen en daarbuiten met hoofdzakelijk akoestische muziek, die steunde op een combinatie van jazz, gospel, tango en chanson. En vooral: op het imposante stembereik van zanger Gregory Frateur. Dezer dagen komt het gezelschap echter met een verrassend nieuw project op de proppen. 'Sága' houdt het midden tussen een concertante opera en een liederencyclus rond het thema 'thuiskomen': de veertien songs zijn het resultaat van een zoektocht naar een ideale geografische en geestelijke biotoop. Dez Mona probeert het heden te verklaren aan de hand van het verleden, maar haar nieuwe werk is toch vooral een poëtische reflectie op het hier en nu.
Gregory Frateur en contrabassist Nicolas Rombouts, die al sinds hun debuut-cd 'Pursued Sinner' uit 2003 de kern van Dez Mona vormen, houden niet langer vast aan de formule van een vaste band. Na succesrijke platen als 'Moments of Dejection and Despondency' (2007) en het door Paul 'Rustin Man' Webb van Talk Talk geproducete 'Hilfe Kommt' (2009), zullen ze voortaan telkens samenwerken met muzikanten die hen het best geschikt lijken om een specifiek project tot een goed einde te brengen.
'Sága' is het resultaat van een alliantie met BOX, een klassiek geschoold ensemble dat zich vrijwel uitsluitend van typische barokinstrumenten bedient. Dat levert een klankkleur op die, zeker in popmuziek, allesbehalve gebruikelijk is. Maar ondanks de prominente aanwezigheid van een klavecimbel, viola da gamba, barokharp en theorbe (een soort luit), blijft het muzikale universum van Dez Mona meteen herkenbaar. "Het was spannend en verrijkend aan de slag te gaan met muzikanten wier visie en achtergrond afwijkt van de onze", aldus Frateur. "Maar het mocht zeker geen gimmick worden. We vinden gewoon dat een artiest zichzelf geen beperkingen mag opleggen. Zelf zijn we vooral geïnteresseerd in de clash tussen schijnbaar tegengestelde werelden. We gebruiken dus even goed een accordeon, een trombone, een elektrische gitaar en tubular bells."
Dez Mona had al eens eerder haar met BOX samengewerkt. Enkele jaren geleden nodigde theorbespeler Pieter Theuns Greogary Frateur en Nicolas Rombouts uit om, samen met hem, harpiste Jutta Troch en accordeonist Roel Van Camp, enkele van hun nummers te spelen tijdens een festival. Die ongewone instrumentencombinatie pakte zo goed uit, dat alle partijen zin kregen de mogelijkheden ervan verder uit te diepen.
De veertien songs die de 'Sága'-cyclus vormen, vloeiden uit de pen van Frateur en Rombouts, maar de arrangementen werden samen met de muzikanten ontwikkeld. Dat gebeurde tijdens wekenlange repetities in de muziekstudio van deSingel. "Onze opera is organisch gegroeid", onderstreept de zanger. "En daar hebben alle betrokkenen hun steentje toe bijgedragen."
De titel van het werk verwijst zowel naar de bekende IJslandse en Groenlandse heldendichten als naar de godin van de geschiedenis uit de Germaanse mythologie. Sága is de dochter van Odin, woont in een kristallen paleis en bezingt het heden, het verleden en de toekomst van de wereld. "De nummers handelen allemaal over hoe we leven in het huidige tijdsgewricht", legt Gregory Frateur uit. "Maar alle verhalen staan los van elkaar. Voor zover er al sprake is van een ontwikkeling, is die veeleer muzikaal dan inhoudelijk."
Behalve op de nieuwe plaat wordt 'Sága' ook op het podium als een afgerond geheel gepresenteerd. Vooral tijdens concerten zal duidelijk worden dat het project veel méér is dan louter muziek. De leden van Dez Mona spreken het liefst van een 'Gesammtkunstwerk', dat het resultaat is van een kruisbestuiving tussen diverse artistieke disciplines. Lichtkunstenaar Jan Pauwels maakte een installatie die tijdens optredens als decor dienst zal doen, terwijl mode-ontwerpster Véronique Branquinho voor alle muzikanten speciale kostuums bedacht. Daardoor wordt 'Sága', naast een muzikale, ook een visuele belevenis met theatrale trekjes. De groepsnaam Dez Mona is niet toevallig afgeleid van Desdemona, een personage uit 'Othello' van Shakespeare.
Van de cd zullen twee verschillende versies worden uitgebracht. Voor de fans verschijnt eerst een gelimiteerde luxe-editie op het formaat van een vinyl-lp, vergezeld van een fraai vormgegeven boekwerk waarin het creatieve proces tot in de kleinste details wordt gedocumenteerd. Zo krijgt de luisteraar inzicht in het aandeel van iedereen die aan 'Sága' heeft meegewerkt. Voorts bevat het boek een collage van foto's, songteksten, tekeningen van Stijn Diercks, schilderijen van Nick Andrews en een sprookje over de blinde ziener Tiresias, dat door Jeroen Olyslagers speciaal voor het project werd geschreven. Enkele weken na dit verzamelaarsobject komt ook de gewone cd-uitvoering in de winkel.

www.boxcollective.be

September 2011.


Producties deSingel