headerimage

Tom Lanoye (°1958, Sint-Niklaas) is dichter, romancier, verhalenschrijver, columnist, toneelauteur en performer.
Zijn recentste werk 'Het derde huwelijk'' is zijn zesde roman en een bestseller. Ook zijn voorgaande prozaboeken zijn stuk voor stuk klassiekers geworden: het verfilmde 'Alles moet weg', 'Kartonnen dozen', de zogeheten 'Monstertrilogie' en de verhalenbundel 'Een slagerszoon met een brilletje'.
Voor theater schreef Lanoye bewerkingen van klassiekers zoals 'Ten oorlog' - acht koningsdrama's van Shakespeare in verzen - en 'Mamma Medea' naar Euripides. Hij werkte samen met een aantal van onze belangrijkste regisseurs, o.m. Walter Tillemans, Senne Rouffaer, Luk Perceval, Gerard-Jan Rijnders, Domien van der Meiren en Johan Simons. Zijn recentste toneelstuk 'Mefisto for ever' ging in regie van Guy Cassiers vorig seizoen in het Toneelhuis in première en oogstte algemene bijval van de internationale pers op het voorbije Festival van Avignon.
Tom Lanoye was de eerste stadsdichter van Antwerpen. In 2005 werd zijn poëzie gebundeld ('De meeste gedichten').
Daarnaast toert hij als performer rond met een speciaal voor het theater opgezet programma, gebaseerd op eigen werk. Een recent voorbeeld daarvan is de literaire avond 'Geletterde Mensen' waarop hij samen met dichteres Antjie Krog zijn liefde voor het Zuid-Afrikaans betuigt.


Producties deSingel