headerimage

In het kader van de kunstopleidingen muziek, drama en dans richt het Antwerps Conservatorium een groot aantal aanvullende activiteiten in, waaronder concerten, voorstellingen, lezingen, … 'Forum', het tijdschrift van het Conservatorium, bundelt dit aanbod en kruidt het met reflecterende teksten.

Forum-3-1112_web-1.jpgForum 3 11-12: De pro's en contra's van plagiaat op de wijze van Beyoncé - Twee visies op de problematiek in het Nederlands Hoger muziekonderwijs - Over de open zee die zich uitstrekt voor jonge podiumkunstenaars - …
Download PDF


Forum-2-1112_web-1.jpg
Forum 2 11-12: Dorian van der Brempt moedigt de studenten aan - Edo de Waart over werken met conservatoriumstudenten -  Drie gedichten van Vic Van Avermaet - Beeldende kunst vanuit een speelse hoek bekeken - Interview met August Verbesselt en een prijsbeest dat bijna naar haar prijs kon fluiten
Download PDF

Forum 1 1112_web-1.jpgForum 1 11-12: Prima Vista - Een prijsbeest uit de afdeling Woordkunst - Ewald Demeyere over Vlaamse klavecimbelmuziek uit de 18de eeuw (deel II) - Het lichaam als instrument van de kunst - Het theater van het onbegrip.
Download PDF


Forum-6-1011_web-1.jpgForum 6 10-11: Over noodzakelijke vervreemding in Kleinkunst, Prokofievs Maddalena, Kalm met zon, twee visies op lerarenopleiding, de Belgische jazz in het interbellum en Vlaamse klavecimbelmuziek uit de 18de eeuw.
Download PDF


Forum 5 1011_web-1.jpgForum 5 10-11: De hippodroom: verdwenen monument van het Antwerpse Zuid - Een interview met Luc Van Hove, Wim Henderickx en Patricia Mai over dans en compositie - Monster zonder waarde - Adriaan Campo recenseert het project met Vijaj Iyer en Hermesensemble - ...
Download PDF

Forum Forum-4-1011_web-1.jpg4 10-11: De bakens verzettend - Interview met zorgcoördinator Linda Germeys - Woord schrijft over de eerste liefde - De open campusdag en deOrkestacademie - Sanctorum reflecteert over het nut van een kaasschaaf - Het artistieke ei van Geertje Van Duijnhoven, studente zang.
Download PDF


Forum 3 1011_web-1.jpgForum 3 10-11 : Un nouveau regard sur l'éducation en danse - Les jeunes devant ou sur le plateau - Songe d'une nuit d'hiver - Calme, ensoleillé - Le théâtre sans progression - Homard à la japonaise.
Download PDF
 

Forum_2_10-11Forum 2 10-11: Johan Thielemans belicht de pedagoge Dora Van der Groen - O&O: Abattoir Fermé: - Interview van Fred Schalkens met Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen en een meer dan bevlogen cultuurfanaat - Recensie: Hans Dowit blikt terug op de feestelijke opening van de nieuwe kunstcampus - ...
Download PDF

Forum_1_10-11Forum 1 10-11: Van bevlogen dirigenten, bezeten musici en getalenteerde studenten: Koen Kessels en Hans Verbugt over de oprichting van deOrkestacademie - Kunstcampus toont de wereld: Pascale De Groote en Jerry Aerts over de realisatie van een droom - ...
Download PDF

Forum_6_09-10Forum 6 09-10: Academisering is dood, lang leve onderzoek in Muziek & Podiumkunsten! - Postcultuur tussen Oost en West - Musiceren zonder pijn: een utopie? - Nieuwe onderzoeksprojecten in het Koninklijk Conservatorium Anwerpen in 2010 - Rouwen in een postcultuur - Achttiende-eeuwse populaire dansmuziek in Vlaanderen - ...
Download PDF

forum5-2010.jpgForum 5 09-10: Geklap: een aanzet tot denken over het applaus, interview met Ruth Joos en Sofie Lemaire, diva's in onze bibliotheek, de toekomst van het dansrepertoire, iets over een vismes en Signoôr in China gerecenseerd, Sanctorum waant zich in Gazacity, er is hervorming op til in het DKO en Forum applaudisseert.
Download PDF

forum4_2010Forum 4 09-10: inleiding tot het auteursrecht, over 18de-eeuwse muziek uit Antwerpen, Veerle Bosmans over Het roosje uit de dalen, een woordkunststudent over nijlpaarden, Hans Dowit schrijft Van hier tot in … Instanbul, Sanctorum doet extra mysterieus en onze bibliothecaris trof weer een pareltje aan.
Download PDF

forum 3 09-10Forum 3 0910: over muziekmarketing, een architect en een zangeres, de Maestro van de Stichting Conservatorium Antwerpen, Woordkunst schrijft iets over voetbal, de geschiedenis van de popmuziek door een fellow traveler, per amore e per forza en een winterse coda
Download PDF

forum-2-0910.jpgForum 2 0910: Met dank aan alle collectioneurs uit heden en verleden, Guy Aelterman vraagt 'Quo Vadis?', Bach in Venetië, Woord schrijft, en het verleden verklankt
Download PDF

forum1.jpg Forum 1 0910: Over de draagkracht van onze boekentoren, Community Art, een jonge fluitiste aan de slag bij het BBC-orchestra, Hans Dowit over het effect van vereende krachten, Sanctorum neemt het op voor Saskia De Coster en een inleiding tot marimba.
Download PDF

forum6-06-07-09.jpgForum 6 0809:het onderzoeksforum: Zin en onzin van het doctoraat in de kunsten - Tussen Kunst en Kafka - Waar de wetenschap roept, zwijgt de kunst - Het lichaam als instrument - Frank Van der Stucken en Jean-Nicolas Lemmens - Onderzoek in de jazzafdeling en waarom dansers fysieke klachten hebben.
Download PDF

forum5.jpgForum 5 0809: over artistiek onderzoek en wetenschappelijke methode - Fred Schalckens interviewde Jan Raes - de eerste afgestudeerde master HaFa-directie is een feit - iets over ecologisch theater - Chloë Herteleer nam acht spannende explosies waar - Sanctorum vraagt zich af wat kunstenaars met de Europese gedachte aanmoeten - afscheid van Jaap Kruithof.
Download PDF

forum4.jpgForum 4 0809: Interview met dr. Yves Senden - De kunst, de muziek en het bed van de waarheid - Open-open - Hans Dowit over hedendaagse devotie - Sanctorum - Kort: Dvorák, Schönberg, Ligeti, Benoit, Händel e.v.a.
Download PDF

forum3.jpgForum 3 0809: Visie op de Internationale Kunstcampus - Deel 2 van de Russische (r)evolutie in de dans - Bart Moeyaert is 25 jaar schrijver, een interview - Agrippina Vaganova vertaald - Sanctorum werd duizendmaal belogen - I.M. Wannes.
Download PDF

forum2.jpgForum 2 0809: Kunst mag ook gewoon kunst zijn - Deel 1 van de Russische (r)evolutie in de dans - Interview met Adriaan 'de zwarte panter' Raemdonck - Iets over 'mannenmuziek' - Kunst als liefdesbrief.
Download PDF

forum1.jpgForum 1 0809: Krijtlijnen of handboeien, een alarmerend artikel van student Stein Verrelst - Een nieuw handboek voor improvisatie - Over internationalisering - Interview met Bram Van Camp - The food of love - Sanctorum stelt zich vragen bij ons smaakoordeel - Van baardloze jongeman tot geknevelde grijsaard - Dit alles in een nieuw jasje.
Download PDF

forum_icon.jpgForum 6 0708: De 'Onderzoeks-Forum'. We onderzochten: De effecten van muziekbeoefening - Het muziekleven in de Stad aan de Stroom - Wat er zich tussen Kunst en Kafka afspeelt - De rol van onze bibliotheek - Het verschil tussen plagiaat en 'imitatio'.
.Download PDF

forum_icon.jpgForum 5 0708: o.m.Kleinschalig hedendaags muziektheater - De dramaopleidingen deden aan zelfevaluatie - Waarom de kunst een ontembaar wild dier is - Sanctorums kleine archeologie van de muze - Knip- en plakwerk uit 1877.
Download PDF

forum_icon.jpgForum 4 0708: o.m. Een kritische kijk op 'Onderzoek in de kunst' - We gingen op zoek naar die andere Orfeo - WHAM zet Stockhausen en Posman in de bloemetjes - Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek blaast 10 kaarsjes uit - Het departement zet z'n deuren open - Sanctorum helpt ons van de oer-angst genezen - In de bib ontdekten ze een heel bijzondere olifant.
Download PDF

forum_icon.jpg Forum 3 0708: o.m. Het Hoger Instituut voor Dans bestaat 35 jaar - Onderzoek aan het HID - 'Muziek als humane waarde', een colloquium op 1 maart - Artistieke ontmoetingen in de oude stadsbibliotheek - Sanctorum over het wow-effect - Jan Dewilde trof weer een vreemde snuiter aan in ons fotoarchief.
Download PDF