Wim Vandekeybus - Ultima Vez
Red Hall
After the about turn he made with 'nieuwZwart' (2009), in his latest creation, 'Monkey Sandwich', Wim Vandekeybus changes direction yet again. In his work, a blend of music, dance, theatre and film, the later medium plays a central role. A single performer on stage interacts with the fictional characters in the film like a sort of spin doctor of life. To a certain extent it is back to the roots for this choreographer, who started his career as a photographer. In film, his aim is to contrast the anecdotal nature of what is happening on stage with something that is part of the timeless and imaginary. The evolution in Vandekeybus' work follows the line of his investigation into new possibilities for the body. How does the body change in a certain context? How do you perform if your only partners on stage are on the silver screen? 'Monkey Sandwich' is inspired by unforeseen events, unexpected turns and a fragmentary narrative structure. A reference to urban legends is not far off and, as in this monkey sandwich story, the truth it contains often dissolves into fantasy.
www.ultimavez.com
Reacties (4)

Once a month 2 winners win two tickets to a concert or performance on our programme.

Mertens E Een speciale ervaring. Niet evident!
4 years ago
johan pauwels Mooi, speciaal, mooi. Je weet dat de film al je aandacht zal aanzuigen en dat de danser hierdoor minder aandacht krijgt of wat verwaarloosd wordt en dat het niet echt een pure dansvoorstelling is. Maar de film was mooi, de interactie van de danser was goed. Het op de paal staan van de danser deed me met wat meemoed terugdenken aan de strip Jaguar van Jan Bosschaert. Op de covers van deel 1 , 2 en 3 staat de stripfiguur op een paal. De opbouw van het decor en de dans waren ook weer typisch voor Wim Vandekeybus : Primitief, oergebeuren, destructief, maar ook aandacht voor details zoals de vis in het aquarium. Kortom een andere verschijningsvorm van Wim Vanedkeybus en toch herkenbaar. Ondanks dat ik met wat gereserveerdheid ging kijken door bovenstaande reactie, waarvoor alle respect en door de bosjes en trosjes mensen die tijdens de voorstelling uit de zaal verdwenen een mooie afsluiter. Op naar het volgende seizoen... .
4 years ago
Wolfram Ghesquière kun je zo'n commentaar niet voor jezelf houden? of begin een blog als je echt ergens mee zit ik moet nog gaan kijken
4 years ago
luc van walter Als men echt niet meer waar inspiratie te halen, dan sleuren we er maar van alles bij en laten we maar - om de boel gaande te houden en niet al te slaapverwekkend te zijn - er een blote man bij lopen die als een gek - and I feel sorry for this individual - op het podium dwaalt, of is het de film die moet afleiden. Ik weet het niet meer. Het was kunst, theater, noch dans. Het was een tijdverspillende kakafonie, een blaam voor het publiek en de 'speler'. Zonde van de centen.
4 years ago
AUDIO
Babel / Monkey Sandwich
Download to your MP3 player
Press reviews
100406 Wim Vandekeybus
Gazet van Antwerpen 6 april 2010

100904 Vijf redenen waarom het verwachtingsvol uitkijken is naar de nieuwe Vandekeybus
"Zonder gevoeligheid geen kunst"
De Morgen 4 september 2010 - Griet Op De Beeck

100913 De duizend-en-een verhalen van Wim Vandekeybus
In Monkey sandwich stelt Wim Vandekeybus de grote vragen over leven en dood niet in een choreografie, maar in een 'filmperformance' die schommelt tussen leugen en waarachtigheid.
De Standaard 13 september 2010 - Sarah Vankersschaever

101125 Cinema: het nieuwe theater
‘Bijna cinema': het label geldt voor opvallend veel theatervoorstellingen. Neemt het 2D-beeld het over van de 3Dtheaterruimte? Of moeten we gewoon spreken van een nieuw genre: filmtheater?

110501 Fysieke confrontatie
Talkies 1 mei 2011

110518 Monkey Sandwich
Zone 03 18 mei 2011 - Lene Van Langenhove

110518 Monkey Sandwich
Concertnieuws.be 18 mei 2011 - Nathalie Charlier

For reasons of copyright we can unfortunately not show the full article. The link makes the article accessible online.
PRINT

more dance